Pompen en filters

Wil je lang gebruik maken van je zwembad, dan is een filterpomp onmisbaar. Zo zijn er filterpompen die werken op een cartridge, zandfilterpompen die werken op zand of filterglas en zijn er zwembadpompen die je kunt combineren met zandfilters die nog geen pomp hebben. Hieronder lees je meer over de mogelijkheden zodat je precies weet welke filterpomp past bij jouw zwembad.

Zwembadfilterpomp

Een filterpomp is van belang om je zwembad schoon te houden. Met een filterpomp wordt niet alleen zichtbaar vuil verwijderd, maar worden ook de kleinste vuildeeltjes in het filter opgevangen. Filterpompen worden aangesloten aan de aansluitingen van het zwembad. Via twee slangen wordt het water gecirculeerd via de pomp waarbij het vuil achterblijft in de filter en het schone water weer terugkeert naar het zwembad. De transformator sluit je vervolgens aan in het stopcontact en dan is de filterpomp klaar voor gebruik.

Filterpompen werken op papieren cartridges waar het vuil in opgevangen wordt. Let goed op welk type cartridge benodigd is voor jouw filterpomp. De cartridge heeft dikke papieren met plooien waardoor het vuil goed opgevangen wordt. Controleer regelmatig de status van je cartridge en vervang deze om de drie weken voor een optimale werking. Een filterpomp moet goed passen bij de omvang van je zwembad. Let bij de aanschaf dus op de doorstroomcapaciteit van de filterpomp, het maximale zwembadvolume en de diameter van de slangaansluiting. De Intex Filterpomp 3407 Liter is bijvoorbeeld een ideale pomp voor zwembaden tot 17.000 liter. Deze pomp past dus bij veel zwembaden en houdt je zwemwater schoon en hygiënisch.

  1. Bekijk alle zwembadfilterpompen

Zandfilterpomp

Een zandfilterpomp werkt, zoals de naam doet vermoeden, op basis van zand. Het water wordt door het zand geperst zodat het vuil achterblijft. In de voorfilter wordt het grootste vuil opgevangen, zodat de filter niet snel vol is. Door het zand is het filter erg fijnmazig en worden de kleinste vuildeeltjes verwijderd uit het bad. Een zandfilterpomp kan al snel grote zwembaden reinigen. Dit ligt uiteraard ook aan de keuze van de zandfilterpomp. De Intex Krystal Clear Zandfilterpomp 8m3 kan bijvoorbeeld zwembaden met een inhoud tot wel 65.100 liter reinigen. Het grote voordeel aan een zandfilterpomp is dat het zand maar eens in de drie jaar vervangen hoeft te worden.

De meeste zandpompen hebben verschillende uitrustingen waardoor je efficiënt te werk kunt gaan met je zandfilterpomp. Zo kun je op de manometer bijhouden wanneer het tijd is voor de reiniging van het zand en het filter. Met de 24-uurs timer kun je zelf instellen hoeveel uren de pomp automatisch draait per dag. Een zandfilter heeft tot slot een regelklep met verschillende aantal standen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor hercirculatie, filteren of afspoelen. Het is ook mogelijk om filterglas in de pomp te doen waardoor het water nog beter gereinigd wordt.

  1. Bekijk alle zandfilterpompen

Zwembadpomp

Ieder zwembad heeft nu eenmaal een zwembadfilter of zandfilter nodig om goed hygiënisch te blijven. Let er bij de aanschaf van een zandfilter echter goed op of je een filter inclusief of exclusief pomp aanschaft. Zonder pomp kan de zandfilter namelijk niet werken. Veel zandfilters worden al geleverd met een bijpassende pomp zodat je de set meteen kunt gebruiken. In enkele gevallen is dit dus niet het geval. Dan is het van belang dat je zelf een bijpassende pomp aanschaft zodat je gebruik kunt maken van de filter.

Een zwembadpomp plaats je tussen het zwembad en het zandfilter. Vaak worden de juiste slangen en koppelstukken meegeleverd zodat je de pomp eenvoudig kunt installeren. Een pomp verpompt als het ware het zwembadwater. Dat is nodig als je het water wilt reinigen of verversen. Het is belangrijk dat je het water ook om de drie jaar vervangt. Dan kan de pomp helpen met het leegpompen van het zwembad. Let bij de aanschaf van de pomp erop of die past bij je zandfilter. Kijk bijvoorbeeld naar de doorstroomcapaciteit, het vermogen en de diameter van de slangkoppelingen.

  1. Bekijk alle zwembadpompen

Cartridges en filterglas

Voor filterpompen zijn cartridges benodigd zodat het vuil opgevangen en vastgehouden kan worden. Niet iedere filterpomp gebruikt dezelfde cartridge. Als je wilt weten welk filtertype je nodig hebt, dan kun je kijken op de grijze sticker achterop je filterpomp. Type A is gebruikelijk voor de meeste filterpompen. Type B zijn bedoeld voor de zwaardere filterpompen met een hogere doorstroomcapaciteit. Type H is alleen bedoeld voor de kleinste filterpomp en type S1 is voor de spa’s.

Voor zandfilterpompen heb je geen cartridge nodig. Daar functioneert het zand als de filter. Hoe sterker de pomp, hoe meer zand je nodig hebt. Het voordeel van het zand is dat je dit maar eens in de drie jaar hoeft te vervangen. Dit in tegenstelling tot cartridges die je om de drie weken moet vervangen. Een zandfilterpomp kun je ook vullen met filterglas. Dit hoef je maar eens in de vijf jaar te vervangen en filtert het vuil nog beter dan zand. Daarnaast gebruikt filterglas minder water dan zand. Filterglas is dus een sterk alternatief voor zand.

  1. Bekijk alle cartridges en het filterglas